Silmäsairaudet - Silmänpohjan ikärappeuma
Mikä on silmänpohjan ikärappeuma?
Silmänpohjan ikärappeuma on näönmenetystä aiheuttava tauti, joka on suurin syy ikäihmisten näönmenetykseen tai sokeuteen. Silmänpohjan ikärappeuma ilmestyy, kun silmän verkkokalvon osa, jota kutsutaan täpläksi tai maculaksi heikentyy. Tämä on ongelmallista, koska täplä muodostaa ensijaisen ja selkeän näkökyvyn, jota tarvitaan päivittäisissä toimissa kuten autolla ajamisessa ja lukemisessa. Silmänpohjan ikärappeumassa on kaksi päätyyppiä: kuiva rappeuma ja kostea rappeuma.
Kuiva rappeuma
Kuiva rappeuma ilmenee, kun ikääntyvät silmänpohjan kudokset alkavat ohentua tai silmänpohjaan (täplään) alkaa kertyä pigmenttiä. Ensimmäinen merkki kuivasta rappeumasta on se, että silmään ilmestyy kristallimaista keltaista jäännöstä heikentyvästä kudoksesta. Samalla keskinäkö heikentyy asteittain.
Kostea rappeuma
Yhdessä tapauksessa kymmenestä kuiva rappeuma etenee kosteaksi rappeumaksi. Kostea rappeuma on huomattavasti vakavampi tauti, sillä verkkokalvon alle kehittyy uusia verisuonia, jotka vuotavat verta verkkokalvolle ja vahingoittavat siten pysyvästi verkkokalvon soluja. Kun verkkokalvon solut häviävät, keskinäköön ilmestyy sokeita pisteitä.
Neovaskularisaatio eli uudissuonittuminen voi olla klassista suonikalvon neovaskularisaatiota, jossa selvästi rajattuja verisuonia kehittyy verkkokalvon alle ja näön menetys on erittäin vakavaa. Piilevä neovaskularisaatio ilmaantuu, kun verisuonien kasvu ei ole niin selkeää ja vuoto ei ole niin runsasta, jolloin näön menetys ei ole välttämättä asteeltaan niin vakavaa.
Miten silmänpohjan ikärappeumaa hoidetaan?
Silmänpohjan ikärappeumaan ei ole parannuskeinoa eikä leikkaus ole varteenotettava vaihtoehto ikärappeumasta kärsiville henkilöille. Kuivaan rappeumaan ei ole löytynyt ravintolisien lisäksi mitään todistetusti toimivaa hoitomuotoa. Joka tapauksessa kosteaan rappeumaan on tarjolla monia viranomaisten hyväksymiä lääkehoitoja. Lääke nimeltään Lucentis on osoittautunut lupaavaksi keinoksi parantaa ikärappeumasta kärsivien näköä. Tämä lääke ja muut samankaltaiset toimivat siten, että ne hyökkäävät sitä proteiinia (VEGF) vastaan, joka aiheuttaa epänormaalien verisuonten kasvua. Lucentis hoidossa annetaan kuukausittain injektio suoraan silmään.
Toinen hoitomuoto on fotodynaaminen terapia, joka toimii kosteaan rappeumaan. Hoidossa potilaan käsivarteen ruiskutetaan Visudyne-lääkettä. Kun lääke kulkeutuu verkkokalvon verisuoniin, lääkäri heijastaa laserin silmiin ja laser aktivoi lääkkeen. Lääke tuhoaa epänormaalit verisuonet ja vähentää lisävaurioiden kehittymistä verkkokalvolle.