Silmäsairaudet - kaihit
Näkökyky on sellainen, jota olemme tottuneet pitämään itsestäänselvyytenä, erityisesti tietysti nuorena.
Kun silmämme sitten altistuvat taudeille, ongelma tuntuu varmasti vakavalta ja pelottavalta. Useimmissa tapauksissa on niin, että mitä valistuneempi henkilö on silmän terveydestä, sitä helpommin hän osaa etsiä ongelmiin oikeaa hoitoa. Eräs tavallinen silmäsairaus on kaihi, joka vaatii erityistä lääketieteelllistä hoitoa.
Mitä kaihit ovat?
Harmaakaihi muodostuu, kun silmän mykiö muuttuu sumeammaksi. Silmän mykiö kohdistaa valonsäteet verkkokalvolle ja sen takia näemme selvästi. Kun mykiöön ilmestyy sumeutta, näkö luonnollisesti heikkenee vakavasti. Harmaakaihi ilmestyy iän myötä, kun silmään kertyy proteiinia, joka sumentaa mykiön.
Kaihia on kolmea lajia. Takakapselikaihi muodostuu silmän mykiön takaosaan ja se johtuu yleensä muista tekijöistä kuin ikääntymisestä, kuten diabeteksesta tai steroidien käytöstä. Kuorikerroksen kaihi muodostuu mykiön pinnalle ja sen aiheuttaa useimmin diabetes kuin luonnollinen vanheneminen. Tavallisin harmaakaihin laji on tumakaihi, joka muodostuu mykiön keskiosaan ja sen muodostuminen voidaan nähdä. Useimmille meistä tämä kaihi tulee kehittymään ikääntyessä.
Mistä tiedän onko minulle muodostumassa kaihi?
Koska voit nähdä tumakaihin kehittyvän, voit huomata lievää sumentumista näössä. Voit kokea aiempaa enemmän häikäisyä, etenkin öisin. Jotkut tumakaihit kehittyvät niin, että oireet paranevat lyhyeksi ajaksi, mutta sitten tapahtuu nopeaa heikkenemistä ja näkö sumentuu, kun kaihi jatkaa kehittymistään.
Miten harmaakaihia hoidetaan?
Jos sinulla on harmaakaihi, joudut lopulta turvautumaan leikkaukseen, jossa sumentunut mykiö poistetaan. Harmaakaihileikkaukset onnistuvat aina erittäin suurella todennäköisyydellä. Leikkauksessa tukkeutunut mykiö korvataan yksilöllisesti suunnitellulla silmän sisään laitettavalla mykiöllä. Useimmissa tapauksissa kaihista kärsineet potilaat, jotka saavat tekomykiön, saavat myös näkönsä takaisin erittäin paljon terävöityneenä. Yleensä näköarvot palautuvat luokkaan 20/20 ja 20/40. Tekomykiön hylkimisreaktio on hyvin harvinaista ja lääketiede tarjoaa myös ratkaisuja, joilla hylkimistä tarvittaessa hoidetaan.