Sarveiskalvon siirto
Tarvitsetko sarveiskalvosiirrännäistä? Jos sarveiskalvosi on vakavasti vahingoittunut, saatat tarvita siirrännäistä. Sarveiskalvon transplantaatio on yksi menestyksekkäimmistä siirrännäistoimenpiteistä. Se saattaa pelastaa näkösi.
Mikä on sarveiskalvosiirrännäinen?
Sarveiskalvon siirto, joka tunnetaan myös nimellä penetroiva keratoplastia, on menetelmä jossa siirrännäissarveiskalvon kudosta käytetään korvaamaan silmän pinnan vaurioitunutta kudosta. Koska vaurioitunut kudos saattaa hajottaa silmään tulevan valon ja sumentaa näön, vahingoittuneen kudoksen korvaaminen palauttaa näön normaaliksi.
Hylkimisreaktion todennäköisyys sarveiskalvosiirrännäisissä on suhteellisen pieni. Karkeasti ottaen 80 % ihmisistä, joille siirto on tehty, ei kärsi hylkimisreaktiosta. Vaikka siirrännäinen aiheuttaisikin hylkimisreaktion, siirrännäisen hoitoon on olemassa tekniikoita, joiden avulla siirrännäiskudos voidaan usein pelastaa.
Kuka voi saada siirrännäisen?
Lääkäri tekee päätöksen siitä, kuka on hyvä ehdokas mihin tahansa siirännäisleikkaukseen. Yleisesti ottaen sarveiskalvon transplantaatio on tarkoitettu potilaille, joilla on LASIK-komplikaatioita, keratokonus, sarveiskalvon sienitulehdus (fungal keratitis), kemikaalinen sarveiskalvon palovamma, tulehdus tai onnettomuuden aiheuttama silmävamma. Jos henkilöllä on vakavia näköongelmia, joita ei voi korjata korjaavilla linsseillä, voidaan harkita sarveiskalvon siirtoleikkausta.
Miten sarveiskalvon siirtomenetelmä toimii?
Koska potilas on saamassa siirrännäistä, hän tarvitsee sarveiskalvon luovuttajan. Potilas asetetaan siirrännäisten jonottajien listalle. Useimmissa tapauksissa luovuttaja löytyy viikossa parissa.
Sarveiskalvon siirrossa potilas on avohoitopotilas ja leikkaus suoritetaan paikallispuudutuksella. Kirurgi käyttää laitetta, joka pitää silmän auki, leikkaa pois vahingoittuneen osan sarveiskalvosta ja ompelee terveen sarveiskalvon paikalleen. Koko prosessi vie aikaa tunnin tai pari.
Näkö on sumea heti leikkauksen jälkeen, mutta se palautuu asteittain seuraavan puolen vuoden tai vuoden aikana. Kirurgi poistaa ompeleet kolmen kuukauden sisällä leikkauksesta. Lääkäri laittaa muovisen suojan potilaan silmien päälle. Suojaa on syytä pitää paikallaan ohjeiden mukaisesti, sillä se suojaa silmiä kolhuilta ja kontakteilta. Ne potilaat, jotka kokevat liiallista valoherkkyyttä, kipua, punoitusta tai näön heikkenemistä, saattavat kärsiä hylkimisreaktiosta ja heidän on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.