Silmälaser
Silmälaser on hoitomenetelmä, jolla korjataan pysyvästi tietyn tyyppisiä taittovirheitä. Laserleikkauksen avulla voit välttyä täysin piilolinssien tai silmälasien käytöltä.
Laserleikkauksessa käsitellään sarveiskalvon pintakerros, joka säteilytetään ultravioletti excimerlaserilla, joka poistaa solupinnan kerros kerrokselta. Leikkaamalla pois keskemmällä olevia osia vähennetään linssin kaarevuutta, josta on apua likinäköisyyteen. Kaukotaitteisuuden kohdalla sen sijaan poistetaan pintakudosta, niin että linssistä tulee taipuneempi. Silmälaser on ollut käytössä 80-luvulta lähtien. Perinteinen menetelmä on PRK (Photorefractive Keratectomy), joka sittemmin on kehitetty LASIK- ja LASEK-menetelmiksi.
LASIK (Laser In Situ Keratomileusis)
Lasik-menetelmässä poistetaan sarveiskalvon ylin kerros mikrokirurgisella läppäleikkauksella. Laser hioo viiltopinnan, jonka jälkeen läppä käännetään takaisin paikoilleen. Muutaman päivän sisään näkö on palautunut. Toimenpide on kivuton, mutta jälkisärkyä ja pistelyä saattaa esiintyä 1-4 kuukauden ajan leikkauksen jälkeen. LASIK kykenee korjaamaan jopa -10 :n likinäköisyyttä, +-4:n kaukotaitteisuutta ja astigmatismia -4:ään asti.
LASEK (Laser Epithelial Keratomileusis)
LASEK on sama kuin menetelmä, jota Ruotsissa kutsutaan usein nimellä ELSA. Toimenpiteessä lisätään silmään heikko alkoholiliuos, jonka jälkeen sarveiskalvon ulkokerros siirretään sivuun. Tämän jälkeen suoritetaan varsinainen laserointi, jonka jälkeen pintakerros siiretään takaisin paikalleen. Solukerros tarvitsee tukea toimenpiteen jälkeen, jonka vuoksi silmään asetetaan suojaava piilolinssi, joka voidaan poistaa muutaman päivän kuluttua. Kipua ja särkyä saattaa joskus esiintyä leikkauksen tai suojalinssin poistamisen jälkeen. Toimenpiteen jälkeen sarveiskalvo on turvonnut ja hämäränäköongelmia saattaa esiintyä. Yleensä jo noin viikon jälkeen voidaan tavallisesti palata normaaliin arkipäivään, Näön tarkkuus palautuu yleensä kolmen kuukauden sisällä. Koska LASEK on toimenpiteenä pienempi kuin LASIK sopii se myös useammille ehdokkaille. LASEK toimii paremmin esimerkiksi henkilöille, joiden sarveiskalvo on ohut.
Zyoptix
Zyoptix on mittaustekniikka, jota käytetään LASIK- tai LASEK-leikkauksien yhteydessä. Aaltorintamalaaseria käytetään erittäin pienten epätasaisuuksien mittaamiseen sarveiskalvolla, jotka sitten korjataan silmälaserin avulla.
Monovision
Monovision-menetelmällä leikataan toinen silmä näkemään kauas ja toinen, jolla voi lukea ja nähdä lähelle. Aivot valitsevat automaattisesti silmän, jolla nähdä parhaiten. Monovision voidaan tehdä esimerkiksi LASEK- tai LASIK- menetelmän avulla. Haittapuolena on heikentynyt etäisyyden arviointikyky.
RLE (Refractive Lens Exchange)
RLE on mikrokirurginen toimenpide, jossa silmän luonnollinen linssi/mykiö poistetaan ja korvataan keinotekoisella linssillä. Haittapuolena on, että silmä menettää akkommodaatiokykynsä, eli kyvyn näön säätämiseen eri etäisyyksille linssin muuttamalla muotoaan. Leikkausta käytetään joskus korjaamaan ikänäköisyyttä asettamalla silmään multifokaalinen linssi. Sitä käytetään myös harmaakaihin hoidossa.
ICL (Introcular Contact Lens)
ICL on silmänsisäinen piilolinssi. ICL-menetelmässä luonnollisen linssin eteen asetetaan piilolinssin kaltainen linssi. Siten voidaan korjata suurta kaukotaittoisuutta tai kaukonäköisyyttä. Menetelmän etuna on, että luonnollinen linssi jatkaa toimintaansa normaalisti. Leikkausta ei kuitenkaan suositella yli 50-vuotiaille.